Lézervágás

spirit_gumi_vagas_14_03_05Ezen az oldalunkon azokat az információkat olvashatjátok, amik kifejezetten a lézerrel történő vágásra vonatkoznak. Ha a lézergravírozás (is) érdekel, akkor arról itt találhatod a részleteket: LÉZERGRAVÍROZÁS

A lézervágásról azt kell tudni, hogy nem minden anyag vágható lézerrel és rengeteg olyan anyag van, ami gravírozható, de nem vágható. Az alábbiakban a leggyakoribb anyagokról írjuk le azokat a tudnivalókat, amik a lézervágással kapcsolatosak. Ezek az információk a mi gépeinkre érvényesek, nem feltétlenül általánosak.

Hogyan adunk ajánlatot?

Az általunk adott ajánlat 3 részből állhat össze:

1) Gépbeállítás: lézervágás esetén ez egységesen 2 500 Ft + áfa. Ez megrendelésenként és anyagonként számolódik. Ha egyszerre kapunk 50 lap papírt amit vágni kell, akkor egyszer számoljuk. Ha ugyanezt a rendelést két adagban kapjuk, akkor viszont mindkét alkalommal egyszer-egyszer. Ha egyszerre kapunk például papír és 3mm vastag rétegelt lemez vágás rendelést, akkor is kétszer számoljuk.

2) Lézervágás ára: mindig a lézeres vágási vonal hossza alapján számolunk. Ehhez vektoros vonalra van szükségünk, ezért addig amíg ezt nem kapjuk meg maximum irányárat tudunk becsülni. (Az általunk preferált formátumok: .pdf, .cdr, .eps, .ai) A vágási vonal hossza és a vágási sebesség alapján tudunk adni konkrét árat a munkára. Már rengeteg anyagról tudjuk, hogy milyen sebességgel tudjuk vágni, de természetesen mindig jöhet új anyag is. Általunk eddig nem vágott anyagok esetén mindig készítünk próbavágást, hogy tudjuk hogy az adott anyag vágható-e szépen lézerrel, és amennyiben igen, akkor már a sebességet is tudjuk.

3) Maszkolás ára: ha szükséges, hogy megvédjük a vágandó anyag felületét a koszolódástól, akkor egyik vagy mindkét oldalon papír alapú applikáló fóliával maszkoljuk.

Ezekből adódik, hogy ahhoz hogy árat tudjuk adni, a következőket kell tudnunk:
– milyen anyagot kell vágni? (típus és vastagság is | például: rétegelt lemez, 3mm)
– milyen formát kell vágni? (vektoros vonal)
– milyen mennyiséget vágjunk?
– kell-e védeni a felületet egy vagy két oldalon a koszolódástól?

 
Az anyagokról:

Fa lézervágása

Anna_Amelie_fa_tablaA fa jól vágható lézerrel.

Amit tudni kell:

1) Nem lehet akármilyen típusú és vastagságú fát átvágni.
A legtöbb esetben az a jellemző, hogy a puhafából lehet kb. 1 cm vastagságot is átvágni, kemény fából csak 5 mm-t.

2) A fa lézervágásánál a fa megég, emiatt nem lehet tizedmilliméter pontos vágásokat készíteni, a vágási vonal akár 1 mm vastag is lehet egy vastag fa esetében.

captains_fa_lezervagas_nexus_4_14_02_123) A fa égése azt is jelenti, hogy a vágási vonal mentén a fa éle elszenedesik. Ez inkább a vastagabb fa anyagok vágása esetén érzékelhető, de minden esetben igaz.

A szenesedést ki tudjuk küszöbölni bizonyos típusú fáknál, de csak akkor tudjuk garantálni a nem elszenesedett éleket, ha kapunk egy minta anyagot, amin ki tudjuk próbálni a gép beállításait. Finom csiszolással el tudjátok távolítani az égett részt.

Papír lézervágása

levande_csokidoboz_lezervagasMivel a papír anyaga nagyrészt fából van, ezért a papír is jól vágható lézerrel.

Nagyon sok esetben érdemes lézerrel papírt vágni, riccelni vagy perforálni. Ezek közül csak pár példa: papír doboz készítéséhez, egyedi formájú névjegykártyákhoz, esküvői meghívókhoz, stencil fújósablonok kivágásához nagyon jó eljárás.

Papírnál igazából nem lehet azt mondani, hogy van egy bizonyos vastagság, amit már nem tudunk átvágni, mivel még 1 cm vastag papírt is át tudnánk vágni, de még nem találkoztunk ilyen igénnyel.

polgardi_akos_betustanc_5_13_08_13A papír vastagsága a gép idejét befolyásolhatja, ami alapján az árat számoljuk. 350-400 gr-os kartonig nemigen van eltérés, a nagyobb volumenű papírok vágása lehet időigényesebb valamivel.

Bőr és műbőr lézervágása

trafiq_bor_vagasA bőr és a műbőr is vágható lézerrel.

Ezeket az anyagokat mi akkor tudjuk vágni, ha kevesebb mint 5 mm vastagok, de a legtöbb esetben úgysincs szükség ennél vastagabb bőrökre. (5 mm-nél vastagabb bőröket is lehet vágni lézerrel, de ahhoz védőgázt kell az anyagra fújni, hogy az égést megállítsa, mivel ilyen vastagságnál már normál levegő mellett parázslik a bőr.)

A bőrre is igaz, hogy a vágási vonal megég, ezért nagyon aprólékos grafikákat nem lehet szépen kivágni belőlük. Ha kell, akkor festéssel ez a vágási él színezhető.

Anna_Amelie_bor_lezervagasBőröknél előfordulhat, hogy a vágási vonal mellett az anyag kissé elszíneződik. Ezt a kiáramló forró por okozza. A legtöbb esetben nem ég rá az anyagra, így letisztítható róla, nagyobb megrendelésnél pedig applikáló fólia használatával ki is küszöbölhető ez a probléma.

Ami pedig a mi problémánk: a bőr lézervágása büdös. :) Szerencsére erős elszívó berendezés üzemel a lézergravírozó gépünk mellett, és így a különleges illatélmény nem marad sokáig.

Textil lézervágása

12186393_1474247259548670_4298872578606945629_oA különböző textíliák is jól vághatóak lézerrel. Készítettünk már több alkalommal lézervágott textil elemeket divatbemutatókhoz (képek: Modularity Fashion Show és All On You kollekció). A mi tapasztalatunk az, hogy az organikus anyagok (pamut, gyapjú, vászon), valamint a divattervezők által kedvelt neoprén és muszlin is jól vághatóak.

12094824_974766045916186_1551246374121406873_oAzt érdemes szem előtt tartani, hogy a gépünk munkaterülete 960x610mm. Az asztal mérete nagyjából 1000x700mm, ezen kívül viszont gépzsíros görgők vannak, ezért a nagyobb anyagok megmunkálása előtt mindenképpen érdemes tájékozódni, hogy hogyan tudjuk megvédeni az anyagokat az olyan koszolódástól, amit nem lehet kimosni.

Gumi lézervágása

gumi_lezervagas_14_03_05Általában véve elmondható, hogy a gumi is jól vágható lézerrel. Mi a legtöbbször bélyegzőgumit vágunk, de azt nagyon sokat. A bélyegzőgumik mérete nagyjából 1,6 – 3 mm között mozog, ezeket a méreteket nagy valószínűséggel tudjuk vágni.

flex_folia_lezervagasHa gumi lézervágásával kerestek meg minket, akkor mindenképp szükségünk lesz egy próba darabra, amin beállíthatjuk a gép paramétereit és ellenőrizni tudjuk, hogy szépen vágható-e az adott gumi.

Plexi lézervágása

absoloot_design_het_plexi_lezervagas A plexi (Poli(metil-metakrilát), PMMA vagy akril) nagyon jól vágható lézerrel.

A mi lézergravírozó gépünk még 1 cm vastag plexi táblát is egyből át tud vágni! A vágási vonal mentén lézervágás esetén a plexi átlátszó marad, míg mechanikus vágás esetén teljesen mattá válik, csiszolással lehet csak valamelyest javítani.

A vágási vonal nagyon pontos, ezért egészen apró, részletgazdag grafikát is tökéletesen ki lehet vágni plexiből.

Nagyon sok esetben lehet és érdemes a plexit használni, mivel nagyon jó tulajdonságai vannak. Mivel jól gravírozható is, ezért gyakran használják átvilágító és élvilágított táblákhoz.

essential_plexi_lezervagasJól alkalmazható üzletdekorációhoz is, akár két különböző színű plexi egymásra ragasztásával is. Mivel falra is jól ragasztható, ezért külön háttér, vagy tartóelem sem szükséges hozzá (amint a képen is látható az ESSENTIAL felirat).

Mi csináltunk már belőle fülbevalót, névjegykártyát, intarziát fültágítóhoz, plakettet, Design Hét díjat, és még sok mást is.

zwoelf_plexi_fulbevalo_lezervagasAmit még fontos tudni a plexivel kapcsolatban az, hogy érzékeny az alkoholra, ezért denaturált szesszel nem szabad kezelni, tisztítani, mert az anyag berepedezik.

Egyéb műanyagok lézervágása

ditusz_geptabla_lezervagasRengeteg féle műanyagot gyártanak a világban, nehéz őket számon tartani, de a következőkről lehet viszonylag biztosat mondani:

A lézergravírozáshoz gyártott, különböző színű műanyag lapok (mint itt a képen), vághatóak is lézerrel.

Ezen kívül a hungarocell, az ABS és POM anyagok azok, amiket lehet vágni. Ha Ti hoznátok a műanyagot, akkor mindenképp érdemes egy próbát végezni, hogy biztosan olyan eredményt tudjunk produkálni, amit elvártok tőlünk.

Milyen anyagot nem lehet lézerrel vágni?

Nehéz olyan anyagot találni, amire azt lehet mondani, hogy biztosan nem lehet lézerrel vágni. Nekünk két féle lézergravírozó gépünk van (CO2 és Fiber lézer). A mi két típusú gépünkön kívül azonban még számos egyéb fajtájú lézerforrással is készítenek lézergépeket. Mivel elég friss és nagyon rohamosan fejlődő technológiáról van szó, ezért nehéz lépést tartani az aktuális lehetőségekkel.

A mi gépeinkkel a fent felsorolt anyagokat lehet lézerrel vágni, de ha olyan anyagot szeretnél vágni, ami nem szerepel a felső listában, akkor is vedd fel velünk a kapcsolatot és segítünk megtalálni a megfelelő megoldást.

A mi listánkban a fémek lézervágása nem szerepel, de a fémeket lehet lézerrel vágni, csak a mi gépeink nem alkalmasak erre.

 

A maszkolásról

IMG_7001Vannak esetek, amikor nem elfogadható, ha a vágás során kilépő por (illetve fa esetén a gyanta) bekoszolja a vágott anyagot. Ilyen eseteknél szoktuk maszkolni az anyagot. Attól függően, hogy csak egyik, vagy mindkét oldalt védeni kell, lehet egy oldalon, vagy két oldalon maszkolni a felületet. A maszkoló fólia a vágás után könnyen eltávolítható, általában rajta szoktuk hagyni az anyagokon, hogy a szállítás alatt is védje a termékeket.

Legtöbbször a papír vágásoknál szoktuk maszkolni a felületet, mivel a fehér papíron nagyon látszik a kis mértékű por is, de sokszor maszkolunk fát, bőrt, műanyagokat is.

A jobb oldali képen látszik, hogy mi a különbség 3mm vastag rétegelt lemez vágásánál.

muanyag_lezervagas_14_02_12Ami a nagyobb darabszámú megrendeléseknél fontos:

A megrendelés pontos leegyeztetése. Ez egy darabos megrendeléseknél is így van, de ha valamiből több százat, vagy több ezret kell készítenünk, ott különös gondot kell fordítani a részletekre is.

Próbadarab készítése. Ezt jellemzően a nagy volumenű gravírozási munkáknál is fel szoktuk ajánlani, hogy egy mintadarabot ingyen elkészítünk, mert mind a Ti, mind a mi érdekünk, hogy legyen egy referencia darab, amihez lehet viszonyítani. A minőség ellenőrzéséhez is jó, ha tudjátok, hogy mire számíthattok.