Óriásnyomtatás

oriasnyomtatas

Pár mondatban úgy foglalnám össze, hogy azért vagyunk visszatérő vásárlók, mert a kiszolgálásuk várakozáson felül gyors és a kapott termékek mindig megfelelnek a minőségi elvárásoknak, amit ügyfeleink tőlünk is megkövetelnek. Így legyen szó akár megszokott rendelésről (pl. névjegy, plakát, stb.), akár különleges kérésről, mindig bizalommal tudunk a TCN-hez fordulni – tudva, hogy nem kell aggódnunk, vajon milyen lesz a végeredmény.

Karvász Dániel | HAK Visual Communication Studio

 

Mit jelent az óriásnyomtatás?

Naptár nyomtatásAz óriásnyomtatás alatt az A3 méretnél nagyobb nyomatokat értjük. Ezeket a nyomtatási munkákat egy 160 cm nyomatszélességű Eco-solvent nyomtatóval készítjük. Azaz 160 cm szélességig (és bármilyen hosszúságig) egyben ki tudunk nyomtatni grafikákat. Azért nem számít a hosszúság, mivel ez a nyomtató nem papírlapokkal dolgozik, hanem egy tekercsre van feltekerve a médium amire nyomtat, vagyis egy “papírlap”, ha úgy vesszük akkor 1,6m x 25m vagy 1,6m x 50m méretű. Erre már elég nagy nyomatok is ráférnek. Különböző médiára tudunk nyomtatni, a sima plakátpapírtól kezdve, molinón át, one-way-vision fóliáig és még tovább.

Milyen anyagokra lehet nyomtatni?

Az előző részben már megemlítettünk a leggyakoribb anyagokat viszont itt van egy bővebb lista arról,
hogy milyen lehetőségek vannak:

1

Plakátpapír (matt/fényes)
Ez az egyik leggyakoribb nyomtatási felület. Két fajtája van: matt és fényes. A matt papír közel áll a legtöbb nyomtatóban használt 80gr-os sima papírhoz, csak vastagabb és tartósabb. A fényes papírt pedig úgy kell elképzelni, mint egy fotópapírt.

2

Öntapadós PVC fólia (matt/fényes)
Hasonlóan a plakátpapírhoz, két fajtája van, melyek nyomtatott oldala nem sokban különbözik. A különbség a felhasználási területből következik: ezeket a nyomatokat elsősorban felragasztott dekorációs elemként használják. Ebből két dolog következik: 1.) a hátoldaluk tapadós, így könnyen fel lehet őket applikálni sokféle felületre, 2.) anyaguk a jóval tartósabb PVC-ből készül, hogy akár az időjárás viszontagságait is éveken keresztül elviseljék.

3

Molinó/banner
Ezt a fajta nyomtatást lehet látni talán a legtöbb rendezvényen, kiállításon, sporteseményen. PVC fóliára van nyomtatva ugyanúgy, mint az előző pontban említett médium, viszont egy nehezebb, tartósabb megoldást jelent. Az esetek döntő többségében kifeszítve teszik fel őket, ezért ringlizve vannak.

4

One Way Vision Fólia
Rendkívül különleges és újszerű megoldás, nagyon jó olyan helyekre, ahol az a cél, hogy egyik irányba át lehessen látni az üvegen, de a másik irányba ne. Ilyet lehet látni a villamosok és a metrók ablakán. Nagyon ötletes és hasznos megjelenési forma.

+

Egyéb tekercses anyagok
Nem csak a fenti négy típusú anyagra lehet nyomtatni, ezeken kívül vannak különlegesebb, ritkábban használt anyagok is. Ezek közé tartoznak a következők: padlónyomtatás, tapétanyomtatás, autódekoráció nyomtatása, háttérvilágításos anyagok nyomtatása, stb.

+

Laminálás
A legtöbb nyomtatható média laminálható is. Ez megvédi a nyomatot a külső behatásoktól, extra tartósságot biztosít. Ha UV lamináló fóliával van bevonva a nyomat, akkor pedig a nap UV sugarai sem szívják ki a nyomat színeit. Nagyon előnyös olyan helyekre, ahol sokáig és hosszan éri a nap a nyomtatott felületet.

Milyen minőségűek a nyomatok?

A nyomatok minősége két dologtól függ:

1

Attól, hogy az adott nyomtatás milyen minőséget igényel.
Nem szükséges mindent a lehető legjobb minőségben kinyomtatni. Például, egy 5m x 3m-es óriásplakátot, amit az emberek kb 5-10m-ről fognak nézni, felesleges olyan minőségben kinyomtatni, mint egy falinaptárat, amit lehet, hogy akár fél méterről is megnéznek. Az emberi szem felbontóképessége nem indokolja, hogy a távolról nézett nyomatokat is ugyanolyan felbontással készítsük el. De ha nem hiszed el, akkor egyszer nézz meg egy óriásplakátot közelről. Meg fogsz lepődni:)

2

Attól, hogy milyen minőségű anyagot kapunk a nyomtatáshoz.
Rossz felbontású képből mi sem tudunk jó minőségűt készíteni. Két lehetséges utat lehet ilyenkor bejárni, amik jó eredményre szoktak vezetni az ilyen esetekben:
1.) Fix nyomtatási méret esetén kérjük, hogy lehető legjobb minőségű anyagot küldjétek el nekünk.
2.) Fix grafikai anyag esetén elmondjuk, hogy az adott grafikát maximum mekkora méretben érdemes kinyomtatni.

+

A gyakorlati maximum: 720 DPI.
Ez már kiváló fotó minőségnek felel meg, akkor is látványos és részletgazdag képet jelent, ha közelről nézik.

Mennyi idő alatt készülnek el?

Az elkészítési idő viszonylag változó lehet, mivel a különböző anyagok különböző száradási idővel rendelkeznek.
A legtöbb esetben ez azt jelenti, hogy a megrendelés végleges jóváhagyásától számított kettő nap alatt készül el a nyomat a száradási idővel együtt. Egyik nap nyomtatjuk, másik nap hagyjuk száradni.
Extrém esetben rövidebb száradási idővel is el lehet vinni a nyomatokat, de ezek akkor még nagyon sérülékenyek és csak saját felelősségre javasoljuk.

További kérdések:

Micsoda szerencse, hogy egy tényleg létező vállalkozás vagyunk, ahol várják a szakértők, hogy újabb és újabb kérdésekre válaszolhassanak. Ezért kérünk, hogy ha nem tudtál meg eleget abból, amit itt leírtunk, akkor keress meg minket személyesen és a fentieknél sokkal árnyaltabb kérdésekre is tudunk választ adni.
Az ilyen munkák árait felületarányosan számoljuk, de minimum egy négyzetméter árát ki kell fizetni.
A különböző anyagokra eléggé eltérő árakkal dolgozunk, viszont a leggyakrabban rendelteket itt közzétesszük:

– Plakátpapír: 3780 Ft/nm
– Fényes/matt PVC (öntapadós): 3980 Ft/nm
– Fotópapír: 5480 Ft/nm
– PVC molino: 6480 Ft/nm
– One-way-vision fólia (öntapadós): 6480 Ft/nm
– Vászon: 8980 Ft/nm

Utómunkálatok:

– Ringlizés: 240 Ft/db
– Laminálás (nem UV-álló): 1990 Ft/nm
– Laminálás (UV-álló): 3990 Ft/nm
– Habkarton (5mm): 2500 Ft/nm

Az itt található árak bruttó árak, az ÁFÁ-t tartalmazzák.

Egyedi árajánlatot kérek!