Nagyformátumú nyomtatás

IMG_8390

Pár mondatban úgy foglalnám össze, hogy azért vagyunk visszatérő vásárlók, mert a kiszolgálásuk várakozáson felül gyors és a kapott termékek mindig megfelelnek a minőségi elvárásoknak, amit ügyfeleink tőlünk is megkövetelnek. Így legyen szó akár megszokott rendelésről (pl. névjegy, plakát, stb.), akár különleges kérésről, mindig bizalommal tudunk a TCN-hez fordulni – tudva, hogy nem kell aggódnunk, vajon milyen lesz a végeredmény.

Karvász Dániel | UNI Creative Kft.

Latex_310_Standard_Right_with_Output_02_PS
 Nagyformátumú-, vagy óriásnyomtatás alatt az A3 méretnél nagyobb nyomatokat értjük.
 
Ezeket a nyomtatási munkákat egy 130 cm nyomatszélességű HP Latex 310 nyomtatóval készítjük. Azaz 130 cm szélességig (és szinte bármilyen hosszúságig) egyben ki tudunk nyomtatni grafikákat. Azért nem számít a hosszúság, mivel ez a nyomtató nem íves médiával dolgozik, hanem egy tekercsre van feltekerve a médium amire nyomtat, vagyis egy “papírlap”, ha úgy vesszük akkor 1,37m x 25m vagy 1,37m x 50m méretű.
 
Különböző médiára tudunk nyomtatni, a sima plakátpapírtól kezdve, molinón át, one-way-vision fóliáig és még tovább.
 
 
Egy pár kép korábbi munkáinkról:
 
IMG_7607  IMG_9922  IMG_9251  IMG_8144-2  IMG_7112copy  IMG_8795
 

Milyen anyagokra lehet nyomtatni?

IMG_9405Az előző részben már megemlítettünk a leggyakoribb anyagokat viszont itt van egy bővebb lista arról,
hogy milyen lehetőségek vannak:

1

Plakátpapír, poszterpapír (matt/fényes)
Ez az egyik leggyakoribb nyomtatási felület. Két fajtája van: matt és fényes. A matt papír közel áll a legtöbb nyomtatóban használt 80gr-os sima papírhoz, csak vastagabb és tartósabb. A fényes papírt pedig úgy kell elképzelni, mint egy fotópapírt. Nevének megfelelően plakátokhoz, poszterekhez ideális.

2

Öntapadós PVC (vinyl) fólia (matt/fényes)
Szintén elérhető belőle matt és fényes verzió is. Üzletdekorációnál használjuk legtöbbször. Lehetséges habosított PVC-re, plexire kasírozva megrendelni, így már egy tartással rendelkező táblát adunk át, de csak a fóliát is átadhatjuk, ebben az esetben akár közvetlenül üvegre, műanyagra, fémre is felkasírozható.

3

Molinó/banner
Ezt a fajta nyomtatást lehet látni talán a legtöbb rendezvényen, kiállításon, sporteseményen. PVC ponyvára van nyomtatva ugyanúgy, mint az előző pontban említett médium, viszont egy nehezebb, tartósabb megoldást jelent és a hátoldalán nincs ragasztó. Az esetek döntő többségében kifeszítve teszik fel őket, ezért ringlizve vannak.

4

One Way Vision Fólia
Rendkívül különleges és újszerű megoldás, nagyon jó olyan helyekre, ahol az a cél, hogy egyik irányba át lehessen látni az üvegen, de a másik irányba ne. Ilyet lehet látni a villamosok és a metrók ablakán. Nagyon ötletes és hasznos megjelenési forma. Olyan helyekre ideális, ahol fontos hogy az üzletbe be tudjon jutni kívülről fény, de kívülről ne lehessen belátni, vagy az ablakokon legyen grafika. Annak ellenére, hogy a fólia lyukacsos, egy méter távolságból ez már egyáltalán nem érzékelhető.

5

Roll up fólia
Előadás, kiállítás, workshop és szinte bármilyen más esemény hasznos kelléke lehet egy roll up. Álló formátuma, viszonylag nagy mérete (80x200cm) és hordozhatósága mind ideálissá teszik arra, hogy ne csak egy alkalommal lehessen felhasználni, könnyedén szállítható és tartós megoldás. Remekül tudja segíteni az előadót, bemutatni egy-egy tárgyat vagy standot, kiemelve a legfontosabb részleteket. Komplett szerkezet készítésén kívül már használatban lévő roll up szerkezetben a nyomat cseréjét is válllajuk.

+

Egyéb tekercses anyagok
Nem csak a fenti négy típusú anyagra lehet nyomtatni, ezeken kívül vannak különlegesebb, ritkábban használt anyagok is. Ezek közé tartoznak a következők: padlógrafika nyomtatás, tapétanyomtatás, autódekoráció nyomtatása, háttérvilágításos anyagok nyomtatása, stb. Kisebb mennyiség esetén nem mindig tudjuk az ilyen munkákat elkészíteni, mivel nem tartunk raktáron minden fajta anyagot, de mindig érdemes érdeklődni nálunk.

+

Laminálás
A legtöbb nyomtatható média laminálható is. Ez megvédi a nyomatot a külső behatásoktól, extra tartósságot biztosít. Ha UV lamináló fóliával van bevonva a nyomat, akkor pedig a nap UV sugarai sem szívják ki a nyomat színeit. Nagyon előnyös olyan helyekre, ahol sokáig és hosszan éri a nap a nyomtatott felületet. A latex nyomtatás előnye, hogy laminálás nélkül is karcálló a nyomat, ezért mi akkor javasoljuk a laminálást, ha hosszú ideig kell napon lennie majd a nyomatnak.

Milyen minőségűek a nyomatok?

Matrica_nyomtatas_minoseg

A nyomatok minősége két dologtól függ:

1

Attól, hogy az adott nyomtatás milyen minőséget igényel.
Nem szükséges mindent a lehető legjobb minőségben kinyomtatni. Például, egy 5m x 3m-es óriásplakátot, amit az emberek kb 5-10m-ről fognak nézni, felesleges olyan minőségben kinyomtatni, mint egy falinaptárat, amit lehet, hogy akár fél méterről is megnéznek. Az emberi szem felbontóképessége nem indokolja, hogy a távolról nézett nyomatokat is ugyanolyan felbontással készítsük el. De ha nem hiszed el, akkor egyszer nézz meg egy óriásplakátot közelről. Meg fogsz lepődni:) (Alacsonyabb felbontással gyorsabban lehet nyomtatni, valamint kevesebb festéket is igényel, ezért környezetkímélőbb és gazdaságosabb megoldás is.)

2

Attól, hogy milyen minőségű anyagot kapunk a nyomtatáshoz.
Rossz felbontású képből mi sem tudunk jó minőségűt készíteni. Két lehetséges utat lehet ilyenkor bejárni, amik jó eredményre szoktak vezetni az ilyen esetekben:
1.) Fix nyomtatási méret esetén kérjük, hogy lehető legjobb minőségű anyagot küldjétek el nekünk.
2.) Fix grafikai anyag esetén elmondjuk, hogy az adott grafikát maximum mekkora méretben érdemes kinyomtatni.

+

A felbontás gyakorlati maximuma: 1200 DPI.
Ez már kiváló fotó minőségnek felel meg, akkor is látványos és részletgazdag képet jelent, ha közelről nézik.

Mennyi idő alatt készülnek el?

A latex nyomtatás előnye, hogy a nyomtatóból kijövő anyagoknak nem kell száradniuk, rögtön készen vannak. Így akár – leterheltségünktől függően – akár olyat is be tudunk vállalni, hogy már a megrendelés napján elkészítjük és átadjuk az anyagot. Természetesen nagyobb volumenű, vagy egyéb nyomdai eljárást is igénylő megrendelések esetén érdemes tájékozódni az elkészítési időről, illetve ha fix határidő van, akkor arról is meg tudjuk mondani, hogy el tudunk-e addigra készülni a munkával.

Árakról

A nagyformátumú nyomtatásra árainkat viszonylag komplex módon számoljuk,
ezért nincsenek standard áraink. Az ajánlatkérésekre viszont gyorsan reagálunk, ezért ha írtok nekünk üzenetet a megrendelés részleteivel, akkor biztosan pontos ár birtokába fogtok kerülni. Amit mindenképpen tudnunk kell az ajánlat kiadásához:
– milyen alapanyagra nyomtassunk?
– mekkora a nyomtatás mérete?
– hány darab nyomatra van szükség?
– a nyomat körbevágásán kívül kell-e mást készítetünk? (matrica formavágás, laminálás, rollup szerelés, molino szegés, ringlizés, stb.)

További kérdések:

A nagyformátumú nyomtatással kapcsolatos további kérdéseitekkel kapcsolatban keressétek Pistyur Márton kollégánkat!